Handel met gezond boeren verstand

Sinds 1 september is Henk Onderstal Vak en Materiedeskundige Asbest bij Greenhouse Advies. Henk zit al 30 jaar in de Asbest en heeft met name voor de opdrachtgeverskant gewerkt bij Akzo Nobel. Hij ontwikkelde daar het Asbest beleid en gaf les aan verschillende Asbestopleidingen. Opleidingen voor iedereen in de keten van SWZ tot de arbeidsinspectie en gemeentes. Zijn kennis en kunde werd ook in het buitenland opgemerkt zo werd hij ingezet in Suriname en Aruba. De laatste drie jaar is hij beleidsmatig advies op het gebied van asbest:

Henk: “Daar is ontzettend veel behoefte aan, want de asbest wetgeving is behoorlijk complex omdat het in verschillende wetten wordt opgenomen. Ik er hecht altijd waarde aan als men het risico van asbest duidelijk communiceert. Daarom ben ik aanhanger van het GBV principe: Gezond Boeren Verstand. Als je weet wat het risico is van asbest dan kan je op basis daarvan duidelijke maatregelen nemen. Iemand heeft ooit gezegd dat je de regelgeving rondom asbest kan vergelijken met Google Maps. Als je met Google Maps van Olst naar Oenen rijdt kan je dat doen met een Mercedes maar ook een fiat 500, beide zijn veilig. Je kunt ook met fiets en met het pondje, dat is sneller. Met de regelgeving is het ook zo, in de asbestketen is men vaak geneigd te zeggen: de wet schrijft het zo voor dus zo doen we het. De behoefte bij de opdrachtgever is juist om te kijken naar wat er in de specifieke situatie kan en wat het beste toepasbaar is.

Opdrachtgever geld laten besparen

Henk kende Greenhouse Advies al vanaf de zijlijn. In het verleden heeft hij samengewerkt met Willem Post. Henk: ”Binnen Greenhouse Advies kijk ik vanuit de behoefte van de opdrachtgever en pak dingen aan. Dat is mijn rol. Bij asbest is het altijd zo dat als je er in het begin aan denkt, kan je asbest veel beter meenemen in een project. Wat voorwerkzaamheden je ook opnoemt, je komt altijd asbest tegen. Binnen DAGnl moet het een automatisme worden als een collega bij een opdrachtgever komt, als de opdrachtgever zegt dat er gesloopt moet worden dat men er direct aan denkt om de asbest-vraag te stellen. Dat vind ik een uitdaging, om dat bij collega’s tussen de oren te krijgen en de voordelen daarvan in te laten zien. Met deze aanpak kunnen wij voor de opdrachtgever veel meer geld besparen, dat is belangrijk ook voor de doorvoer van een project zodat het sneller en efficiënter gaat.”

Stel je realistisch op

Van 1974 tot 1998 werkte Henk bij Akzo Nobel. In Akzo Ede was hij een van de eerste waar men tegen zei: ga jij je bekwamen in het asbestgebeuren. Henk: ”Ik werkte het beleid uit en controleerde, maar zorgde er ook voor dat het beleid werd aangepast en aangescherpt. Ik ben bij het  project Kanaleneiland in Utrecht betrokken, daarbij vond ik het mooi om realistisch naar de risico’s van asbest te kijken. Er zijn meerdere gevaarlijke stoffen, daar doen we niet zo panisch en hectisch over als bij asbest. Handel met gezond boeren verstand. Stel je realistisch op en kijk er normaal naar. Het gaat niet altijd om geld besparen, maar het aanpakken op de manier waarop we het ook met andere gevaarlijke stoffen zouden doen. Dat trekt mij aan, om dat meer in die wereld voor elkaar te krijgen. Ik zeg altijd als je met de wet in de hand moet werken kan je niet werken, dan houd je maar een hand over.”

Openheid

Henk: “Doen wat je belooft vind ik erg belangrijk. Bovendien moet je realistisch zijn in wat je voor een opdrachtgever kan betekenen, geen dingen beloven die niet kunnen. Ik neem het probleem serieus, analyseer en vraag waarom?  Ik wil op een eerlijke manier advies geven. Als dingen niet kunnen zullen we dat ook heel duidelijk aangeven. Een stuk openheid is belangrijk. Ik houd ook van kritische klanten, ze hoeven niet altijd te geloven wat wij zeggen. Dan kunnen we met elkaar discussiëren. Wij zorgen gezamenlijk voor en pragmatische oplossing waar de opdrachtgever iets mee kan. Vaak wordt alleen gekeken naar wat de wet zegt, wij kijken realistisch naar de risico’s  want een euro kan een opdrachtgever ook maar een keer uitgeven.”